Anadolu Üniversitesi Anadolu Üniversitesi
  • Kurumsal
  • Akademik Programlar
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Türkçe
    • Türkçe Türkçe
    • İngilizce İngilizce
Program Profili Kabul ve Kayıt Koşulları Yeterlilik Koşulları ve Kuralları Önceki Öğrenmenin Tanınması Öğretim Elemanları Bölüm Bşk. ve AKTS Koord. Alan Yeterlilikleri Program Yeterlilikleri (Çıktıları) Dersler - AKTS Kredileri Alan & Prog. Yeterlilik İlişkileri Ders - Prog. Yeterlilik İlişkileri Ölçme ve Değerlendirme Mezuniyet Koşulları Üst Derece Programlarına Geçiş İstihdam Olanakları
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Sosyoloji Anabilim Dalı
  • Sosyoloji Doktora
  • Dersler - AKTS Kredileri
  • Gıda Çalışmalarında Eleştirel Yaklaşımlar
  • Tanıtım
  • Tanıtım
  • İçerik
  • Öğrenme Çıktıları
  • Öğretim Yöntem ve Teknikleri
  • Program Çıktılarına Katkısı
  • Ölçme ve Değerlendirme

Ders Adı Ders Kodu Zorunlu/Seçmeli Teori + Uygulama AKTS
Gıda Çalışmalarında Eleştirel Yaklaşımlar SOS634 II.YARIYIL 3+0 7.5
Ders Dili Türkçe
Ders Türü Seçmeli Dersler
Öğretim Elemanları DOÇ. DR. ERHAN AKARÇAY
Dersin Veriliş Biçimi Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
Dersin Önkoşulları Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır.
Önerilen Dersler Bu dersi alan öğrenciler için önerilen ders bulunmamaktadır.    
Okuma Listesi Albritton, Robert (2012) Ekmek Yoksa Abur Cubur Yesinler içinde, (Çev. Ramazan Güngör), İstanbul: Otonom Yayıncılık.Büke, A. (2019) ‘Cumhuriyet’in 100. Yılına Doğru Türkiye’nin Tarım ve Gıda Politikaları: Sorunlar ve Çıkış Yolları Üzerine’, Mülkiye İktisadi ve Sosyal Araştırmalar Merkezi, Ankara: MİSAM 2019. Clapp, Jennifer (2011) Food, Malden: Polity Press. Gür, Faik & Bayramoğlu, Murat (2018) Yerel ve Kırsal Kalkınma, Der. Fair Gür & Murat Bayramoğlu, İstanbul: Özyeğin Üniversitesi Yayınları.Hanoğlu, Hülya (2013) “Türkiye’de Organik Tarımın Gelişimi”, Türkiye’de Tarımın Ekonomi-Politiği 1923-2013 içinde, 2. Baskı, Ankara: Notabene Yayınları.Hoşgör, Ayşe Gündüz & Suzuki Him, Miki (2016) “Küreselleşme ve Türkiye’de Kırsal Kadının Ücretli Emeği: Rapana Venosa Üretim Zinciri Üzerinden Batı Karadeniz Bölgesinde Bir Vaka Analizi”, Sosyoloji Araştırmaları Dergisi, Cilt 19:2:108-130. Keyder, Çağlar & Yenal, Zafer (2013) Bildiğimiz Tarımın Sonu: Küresel İktidar ve Köylülük içinde, İstanbul: İletişim Yayınları. Koç, Mustafa (2013) Küresel Gıda Düzeni, Ankara: NotaBene Yayınları. Koç, M., Sumner, J., Winson, A. (2016) Critical Perspectives in Food Studies, (2nd Ed.), Don Mills: Oxford University Press. Lien, Marianne Elisabeth (2004) The Politics of Food, Eds. Marianne Elisabeth Lien & Brigitte Nerlich, Oxford: Berg. Magdoff, Fred (2015) Ekolojik Felaket ve Meta Olarak Gıda içinde, (Çev. Ali Galip), İstanbul: Kalkedon Yayınları.Murcott, A., Belasco, W., Jackson, P. (2016) The Handbook of Food Research, Londra: Bloomsbury.McIntosh, William Alex (2013) The sociology of food, içinde Routledge International Handbook of Food Studies, Oxon: Routledge. (ss. 14-26).Ochoa, Enrique C. (2012) “Political Histories of Food”, The Oxford Handbook of Food History içinde, (Ed. Jeffrey M. Pilcher), New York: Oxford University Press. (ss. 23-40). Tierney, R. Kenji & Ohnuki-Tierney, Emiko (2012) “Anthropology of Food”, The Oxford Handbook of Food History içinde, (Ed. Jeffrey M. Pilcher), New York: Oxford University Press. (ss. 117-134). Türkkan, Candan (2016) “Neoliberalizm, Güvencesizlik ve Kent-Gıda İlişkisi”, Modus Operandi, Sayı 4: 75-99.Zeybek, Sezai Ozan (2016) “Biyopolitika, Güvenlik ve Anti-Piyasalar: Türkiye’de Endüstriyel Hayvancılığın Seyri”, Toplum ve Bilim, Sayı 138-139: 106-125.
Değerlendirme Ara Sınav (% 50), Sunuş/Ödev (% 50)  
Staj & Uygulama Bu ders için uygun değildir.
Katalog İçeriği Gıda Çalışmaları: Gıda çalışmalarının kısa tarihi; Disiplinlerarası Gıda Çalışmaları; Gıda Çalışmalarında Eleştirel Yaklaşımlar; Gıda Sosyolojisi; Yemek Sosyolojisi; Gıda Antropolojisi; Gıda Coğrafyası; Gıda Tarihi; Gıda Çalışmalarında Metodolojik Eğilimler, Yaklaşımlar; Gıda Rejimleri; Gıda Sistemleri; Gıda Üretimi; Türkiye’de Gıda Üretiminin Tarihi; Gıda Üretiminde Ekolojik Yaklaşımlar; Gıda, Beslenme Bilimi ve Diyetetik İlişkisi; Gıda ve Beslenme Politikaları; Gıda Hareketleri; Sürdürülebilir Gıda Hareketleri; Gıda Atıkları.

  • Kurumsal
  • İsim ve Adres
  • Akademik Takvim
  • Yönetim Kadrosu
  • Kurum Hakkında
  • Akademik Programlar
  • Genel Kabul Şartları
  • Önceki Öğrenmenin Tanınması
  • Kayıt İşlemleri
  • AKTS Kredi Sistemi
  • Akademik Danışmanlık
  • Akademik Programlar
  • Doktora / Sanatta Yeterlik
  • Yüksek Lisans
  • Lisans
  • Önlisans
  • Açık ve Uzaktan Eğitim Sistemi
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Şehirde Yaşam
  • Konaklama
  • Beslenme Olanakları
  • Tıbbi Olanaklar
  • Engelli Öğrenci Olanakları
  • Sigorta
  • Maddi Destek
  • Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Öğrenim Olanakları
  • Uluslararası Programlar
  • Değişim Öğrencileri için Pratik Bilgiler
  • Dil Kursları
  • Staj
  • Sosyal Yaşam ve Spor Olanakları
  • Öğrenci Kulüpleri