1. hafta |
Giriş; cam, cam çağı, fırında çalışma, standart diyagramlar nasıl kullanılır?, diyagramların temelleri |
2. hafta |
Cam tarihi |
3. hafta |
Fırınlar; Gazlı/elektrikli, tuğla/fiber, önden yüklemeli/üstten yüklemeli, boyut/şekil, hızlı/yavaş |
4. hafta |
Fırın Kontrolörleri; Isıtma hızı ve süresi, basamak sayısı, özellikleri, dijital kontrolün bazı faydaları |
5. hafta |
Isıl İşlemin Temel Prensipleri; Yüksek sıcaklık aşamaları, en yüksek sıcaklık aşaması, hızlı soğutma aşaması, tavlama aşaması, düşük sıcaklık aşamaları, tipik ısıl işlem diyagramı grafiği, ısıl işlem aşamalarının sırası |
6. hafta |
Isıl İşlemin Temel Prensipleri; Yüksek sıcaklık aşamaları, en yüksek sıcaklık aşaması, hızlı soğutma aşaması, tavlama aşaması, düşük sıcaklık aşamaları, tipik ısıl işlem diyagramı grafiği, ısıl işlem aşamalarının sırası |
7. hafta |
Isıl İşlem Parametreleri; cam kalınlığı, cam formu, cam tipi (tavlama sıcaklıkları, düşük sıcaklık ayarları) |
8. hafta |
Isıl İşlem Parametreleri; fırın tipi (tek tararflı yada çift taraflı ısıtma), basamaklı ısıtma, termal kütle, kalıp malzemeleri ve limitleri, devitrifikasyonu önlemek veya indüklemek, düşük hızın avantajları, yüksek hızın avantajları, kayıt tutmanın avantajları |
9. hafta |
Camın fiziksel ve kimyasal özellikleri |
10. hafta |
Camın optik özellikleri, camın kimyasal dayanımı |
11. hafta |
Cam şekillendirme teknikleri |
12. hafta |
Cam şekillendirme teknikleri |
13. hafta |
Teknik Faktörler; Camın doğası, camda renk, yüzey gerilimi, termal genleşme katsayısı, viskozite, viskozite aralığı. |
14. hafta |
Teknik Faktörler; Tavlama, sertleştirme, düşük sıcaklık füzyonu, süre/sıcaklık oranı, yararlı refrakterler, termal şok, termal kütle, cam özellikleri. |