Anadolu Üniversitesi Anadolu Üniversitesi
  • Kurumsal
  • Akademik Programlar
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Türkçe
    • Türkçe Türkçe
    • İngilizce İngilizce
Program Profili Kabul ve Kayıt Koşulları Yeterlilik Koşulları ve Kuralları Önceki Öğrenmenin Tanınması Öğretim Elemanları Bölüm Bşk. ve AKTS Koord. Alan Yeterlilikleri Program Yeterlilikleri (Çıktıları) Dersler - AKTS Kredileri Alan & Prog. Yeterlilik İlişkileri Ders - Prog. Yeterlilik İlişkileri Ölçme ve Değerlendirme Mezuniyet Koşulları Üst Derece Programlarına Geçiş İstihdam Olanakları
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Sosyoloji Anabilim Dalı
  • Sosyoloji Tezsiz Yüksek Lisans Programı (Uzaktan Öğretim)
  • Dersler - AKTS Kredileri
  • Yemek ve Kültür
  • Tanıtım
  • Tanıtım
  • İçerik
  • Öğrenme Çıktıları
  • Öğretim Yöntem ve Teknikleri
  • Program Çıktılarına Katkısı
  • Ölçme ve Değerlendirme

Ders Adı Ders Kodu Zorunlu/Seçmeli Teori + Uygulama AKTS
Yemek ve Kültür SOS579 I.YARIYIL 3+0 6.0
Ders Dili Türkçe
Ders Türü Seçmeli Dersler
Öğretim Elemanları DOÇ. DR. ERHAN AKARÇAY
Dersin Veriliş Biçimi Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
Dersin Önkoşulları Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır.
Önerilen Dersler Bu dersi alan öğrenciler için önerilen ders bulunmamaktadır.
Okuma Listesi Adams, C. J. (2013 [2010]). Etin Cinsel Politikası: Feminist-Vejetaryen Eleştirel Kuram, (Çev. Güray Tezcan ve Mehmet Emin Boyacıoğlu), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.Albritton, Robert (2012) “Gıda Rejimi ve Tüketici Sağlığı”, Ekmek Yoksa Abur Cubur Yesinler içinde, (Çev. Ramazan Güngör), İstanbul: Otonom Yayıncılık, (ss. 125-188). Beardsworth, A., Keil, T. (2012) Yemek Sosyolojisi: Yemek ve Toplum Çalışmasına Davet, (Çev. Abdulbaki Dede), Ankara: Phoenix Yayınevi.Bourdieu, P. (2015) Ayrım: Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi, Ankara: Heretik Yayınları. Burnett, Sierra Clark, Ray, Ray, Krishnendu (2012) “Sociology of Food”, The Oxford Handbook of Food History içinde, (Ed. Jeffrey M. Pilcher), New York: Oxford University Press. (ss. 135-153). Goody, J. (2013 [1987]). Yemek, Mutfak, Sınıf: Karşılaştırmalı Sosyoloji Çalışması, (Çev. Müge Günay Güran), İstanbul: Pinhan Yayıncılık.Hoşgör, Ayşe Gündüz & Suzuki Him, Miki (2016) “Küreselleşme ve Türkiye’de Kırsal Kadının Ücretli Emeği: Rapana Venosa Üretim Zinciri Üzerinden Batı Karadeniz Bölgesinde Bir Vaka Analizi”, Sosyoloji Araştırmaları Dergisi, Cilt 19:2:108-130. Karademir Hazır, I. (2014). Bourdieu sonrası yeni eşitsizlik gündemleri: kültürel sınıf analizi, beğeni ve kimlik. Cogito, 76, 230‐261.Keyder, Çağlar & Yenal, Zafer (2013) “Değişen Köyler ve Tarım Tartışmaları”, Bildiğimiz Tarımın Sonu: Küresel İktidar ve Köylülük içinde, İstanbul: İletişim Yayınları. (ss. 169-190Koç, M. (2013). Küresel Gıda Düzeni, Ankara: NotaBene Yayınları. Koç, M., Sumner, J., Winson, A. (2016) Critical Perspectives in Food Studies, (2nd Ed.), Don Mills: Oxford University Press. Lien, Marianne Elisabeth (2004) “The Politics of Food: An Introduction”, The Politics of Food içinde, Eds. Marianne Elisabeth Lien & Brigitte Nerlich, Oxford: Berg, (ss. 1-17). Mandelblatt, Bertie (2012) “Geography of Food”, The Oxford Handbook of Food History içinde, (Ed. Jeffrey M. Pilcher), New York: Oxford University Press. (ss. 154-171)Magdoff, Fred (2015) “Meta Olarak Gıda”, Ekolojik Felaket ve Meta Olarak Gıda içinde, (Çev. Ali Galip), İstanbul: Kalkedon Yayınları. (ss. 7-18).McIntosh, William Alex (2013) The sociology of food, içinde Routledge International Handbook of Food Studies, Oxon: Routledge. (ss. 14-26).McMicheal, Philip (2015) “Tarihsel Açıdan Dünya Gıda Krizi”, Ekolojik Felaket ve Meta Olarak Gıda içinde, (Çev. Ali Galip), İstanbul: Kalkedon Yayınları. (ss. 59-81).Miller, Jeff & Deutsch, Jonathan (2009) “Food Studies”, Food Studies: An Introduction to Research Methods içinde, London: Bloomsbury, (ss. 3-10)Murcott, A., Belasco, W., Jackson, P. (2016) The Handbook of Food Research, Londra: Bloomsbury.Ochoa, Enrique C. (2012) “Political Histories of Food”, The Oxford Handbook of Food History içinde, (Ed. Jeffrey M. Pilcher), New York: Oxford University Press. (ss. 23-40). Ritzer, G. (1998). Toplumun McDonaldlaştırılması: Çağdaş Toplum Yaşamının Değişen Karakteri Üzerine Bir İnceleme, (Çev. Şen Süer Kaya), İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Schlosser, E. (2004 [2001]). Hamburger Cumhuriyeti: Amerikan Fast Food Kültürünün Karanlık Yüzü, (Çev. Hayrullah Doğan), İstanbul: Metis Yayınları. Scholliers, P. (2008). Yenilik ve gelenek: gastronominin önündeki yeni ufuk. Yemek: Damak Tadının Tarihi içinde, Haz. Paul Freedman, (Çev. Nurettin Elhüseyni), İstanbul: Oğlak Yayıncılık.Tierney, R. Kenji & Ohnuki-Tierney, Emiko (2012) “Anthropology of Food”, The Oxford Handbook of Food History içinde, (Ed. Jeffrey M. Pilcher), New York: Oxford University Press. (ss. 117-134). Türkkan, Candan (2016) “Neoliberalizm, Güvencesizlik ve Kent-Gıda İlişkisi”, Modus Operandi, Sayı 4: 75-99.Warde, A., Martens, L. (2003). Eating Out: Social Differentiation,Consumption and Pleasure, Cambridge: Cambridge UniversityPress.Warde, A. (2016) The Practice of Eating, Londra: Polity Press.Koç, M. (2013). Küresel Gıda Düzeni, Ankara: NotaBene Yayınları. Ritzer, G. (1998). Toplumun McDonaldlaştırılması: Çağdaş Toplum Yaşamının Değişen Karakteri Üzerine Bir İnceleme, (Çev. Şen Süer Kaya), İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Schlosser, E. (2004 [2001]). Hamburger Cumhuriyeti: Amerikan Fast Food Kültürünün Karanlık Yüzü, (Çev. Hayrullah Doğan), İstanbul: Metis Yayınları. Scholliers, P. (2008). Yenilik ve gelenek: gastronominin önündeki yeni ufuk. Yemek: Damak Tadının Tarihi içinde, Haz. Paul Freedman, (Çev. Nurettin Elhüseyni), İstanbul: Oğlak Yayıncılık.
Değerlendirme Ara Sınav (% 50), Sunuş/Ödev (% 50)
Staj & Uygulama Bu ders için uygun değildir.
Katalog İçeriği Yemek Çalışmaları; Yemek Çalışmalarının Kısa Tarihi; Yemek ve Tarih; Yemek ve Antropoloji; Yemek ve Kültür; Yemek ve Küreselleşme; Yemek ve İktidar; Yemek ve İnanç Sistemleri; Yemek, Mutfak ve Kültür; Mutfak ve Kültür; Mutfağın Sosyolojisi; Şeker ve Kültür; Kahve ve Kültür; Çikolatanın Acı Tarihi; Dışarıda Yemek Sosyolojisi; Veganlık, Vejetaryenlik ve Kültür; Etselleşme ve Et Yemenin Sosyolojisi.

  • Kurumsal
  • İsim ve Adres
  • Akademik Takvim
  • Yönetim Kadrosu
  • Kurum Hakkında
  • Akademik Programlar
  • Genel Kabul Şartları
  • Önceki Öğrenmenin Tanınması
  • Kayıt İşlemleri
  • AKTS Kredi Sistemi
  • Akademik Danışmanlık
  • Akademik Programlar
  • Doktora / Sanatta Yeterlik
  • Yüksek Lisans
  • Lisans
  • Önlisans
  • Açık ve Uzaktan Eğitim Sistemi
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Şehirde Yaşam
  • Konaklama
  • Beslenme Olanakları
  • Tıbbi Olanaklar
  • Engelli Öğrenci Olanakları
  • Sigorta
  • Maddi Destek
  • Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Öğrenim Olanakları
  • Uluslararası Programlar
  • Değişim Öğrencileri için Pratik Bilgiler
  • Dil Kursları
  • Staj
  • Sosyal Yaşam ve Spor Olanakları
  • Öğrenci Kulüpleri