Anadolu Info Package Anadolu Info Package
  • Info on the Institution
  • Info on Degree Programmes
  • Info for Students
  • Turkish
    • Turkish Turkish
    • English English
Profile of the Programme Specific Admission Requirements Qualification Requirements and Regulations Recognition of Prior Learning Educational Staff Programme Director & ECTS Coord. Field Qualifications Key Learning Outcomes Course Structure Diagram with Credits Matrix of Program Outcomes&Field Qualifications Matrix of Course& Program Qualifications Examination Regulations, Assessment and Grading Graduation Requirements Access to Further Studies Occupational Profiles of Graduates
  • Graduate School
  • Department of Sociology
  • Program in Sociology-Master's Program with non-thesis
  • Course Structure Diagram with Credits
  • Food and Culture
  • Description
  • Description
  • Content
  • Learning Outcomes
  • Learning Activities and Teaching Methods
  • Course's Contribution to Prog.
  • Assessment Methods

Course Title Code Compulsory/Elective Laboratory + Practice ECTS
Food and Culture SOS579 I. SEMESTER 3+0 6.0
Language of Instruction Türkçe
Course Type Elective Courses
Course Instructor(s) DOÇ. DR. ERHAN AKARÇAY
Mode of Delivery The mode of delivery of this course is Face to face
Prerequisites There is no prerequisite or co-requisite for this course.
Courses Recomended There are no recommend optional programme components.
Recommended Reading List Adams, C. J. (2013 [2010]). Etin Cinsel Politikası: Feminist-Vejetaryen Eleştirel Kuram, (Çev. Güray Tezcan ve Mehmet Emin Boyacıoğlu), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.Albritton, Robert (2012) “Gıda Rejimi ve Tüketici Sağlığı”, Ekmek Yoksa Abur Cubur Yesinler içinde, (Çev. Ramazan Güngör), İstanbul: Otonom Yayıncılık, (ss. 125-188). Beardsworth, A., Keil, T. (2012) Yemek Sosyolojisi: Yemek ve Toplum Çalışmasına Davet, (Çev. Abdulbaki Dede), Ankara: Phoenix Yayınevi.Bourdieu, P. (2015) Ayrım: Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi, Ankara: Heretik Yayınları. Burnett, Sierra Clark, Ray, Ray, Krishnendu (2012) “Sociology of Food”, The Oxford Handbook of Food History içinde, (Ed. Jeffrey M. Pilcher), New York: Oxford University Press. (ss. 135-153). Goody, J. (2013 [1987]). Yemek, Mutfak, Sınıf: Karşılaştırmalı Sosyoloji Çalışması, (Çev. Müge Günay Güran), İstanbul: Pinhan Yayıncılık.Hoşgör, Ayşe Gündüz & Suzuki Him, Miki (2016) “Küreselleşme ve Türkiye’de Kırsal Kadının Ücretli Emeği: Rapana Venosa Üretim Zinciri Üzerinden Batı Karadeniz Bölgesinde Bir Vaka Analizi”, Sosyoloji Araştırmaları Dergisi, Cilt 19:2:108-130. Karademir Hazır, I. (2014). Bourdieu sonrası yeni eşitsizlik gündemleri: kültürel sınıf analizi, beğeni ve kimlik. Cogito, 76, 230‐261.Keyder, Çağlar & Yenal, Zafer (2013) “Değişen Köyler ve Tarım Tartışmaları”, Bildiğimiz Tarımın Sonu: Küresel İktidar ve Köylülük içinde, İstanbul: İletişim Yayınları. (ss. 169-190Koç, M. (2013). Küresel Gıda Düzeni, Ankara: NotaBene Yayınları. Koç, M., Sumner, J., Winson, A. (2016) Critical Perspectives in Food Studies, (2nd Ed.), Don Mills: Oxford University Press. Lien, Marianne Elisabeth (2004) “The Politics of Food: An Introduction”, The Politics of Food içinde, Eds. Marianne Elisabeth Lien & Brigitte Nerlich, Oxford: Berg, (ss. 1-17). Mandelblatt, Bertie (2012) “Geography of Food”, The Oxford Handbook of Food History içinde, (Ed. Jeffrey M. Pilcher), New York: Oxford University Press. (ss. 154-171)Magdoff, Fred (2015) “Meta Olarak Gıda”, Ekolojik Felaket ve Meta Olarak Gıda içinde, (Çev. Ali Galip), İstanbul: Kalkedon Yayınları. (ss. 7-18).McIntosh, William Alex (2013) The sociology of food, içinde Routledge International Handbook of Food Studies, Oxon: Routledge. (ss. 14-26).McMicheal, Philip (2015) “Tarihsel Açıdan Dünya Gıda Krizi”, Ekolojik Felaket ve Meta Olarak Gıda içinde, (Çev. Ali Galip), İstanbul: Kalkedon Yayınları. (ss. 59-81).Miller, Jeff & Deutsch, Jonathan (2009) “Food Studies”, Food Studies: An Introduction to Research Methods içinde, London: Bloomsbury, (ss. 3-10)Murcott, A., Belasco, W., Jackson, P. (2016) The Handbook of Food Research, Londra: Bloomsbury.Ochoa, Enrique C. (2012) “Political Histories of Food”, The Oxford Handbook of Food History içinde, (Ed. Jeffrey M. Pilcher), New York: Oxford University Press. (ss. 23-40). Ritzer, G. (1998). Toplumun McDonaldlaştırılması: Çağdaş Toplum Yaşamının Değişen Karakteri Üzerine Bir İnceleme, (Çev. Şen Süer Kaya), İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Schlosser, E. (2004 [2001]). Hamburger Cumhuriyeti: Amerikan Fast Food Kültürünün Karanlık Yüzü, (Çev. Hayrullah Doğan), İstanbul: Metis Yayınları. Scholliers, P. (2008). Yenilik ve gelenek: gastronominin önündeki yeni ufuk. Yemek: Damak Tadının Tarihi içinde, Haz. Paul Freedman, (Çev. Nurettin Elhüseyni), İstanbul: Oğlak Yayıncılık.Tierney, R. Kenji & Ohnuki-Tierney, Emiko (2012) “Anthropology of Food”, The Oxford Handbook of Food History içinde, (Ed. Jeffrey M. Pilcher), New York: Oxford University Press. (ss. 117-134). Türkkan, Candan (2016) “Neoliberalizm, Güvencesizlik ve Kent-Gıda İlişkisi”, Modus Operandi, Sayı 4: 75-99.Warde, A., Martens, L. (2003). Eating Out: Social Differentiation,Consumption and Pleasure, Cambridge: Cambridge UniversityPress.Warde, A. (2016) The Practice of Eating, Londra: Polity Press.Koç, M. (2013). Küresel Gıda Düzeni, Ankara: NotaBene Yayınları. Ritzer, G. (1998). Toplumun McDonaldlaştırılması: Çağdaş Toplum Yaşamının Değişen Karakteri Üzerine Bir İnceleme, (Çev. Şen Süer Kaya), İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Schlosser, E. (2004 [2001]). Hamburger Cumhuriyeti: Amerikan Fast Food Kültürünün Karanlık Yüzü, (Çev. Hayrullah Doğan), İstanbul: Metis Yayınları. Scholliers, P. (2008). Yenilik ve gelenek: gastronominin önündeki yeni ufuk. Yemek: Damak Tadının Tarihi içinde, Haz. Paul Freedman, (Çev. Nurettin Elhüseyni), İstanbul: Oğlak Yayıncılık.
Assessment methods and criteria Midterm (50 %), Presentation/Essay (50 %)
Work Placement Not Applicable
Catalog Content Food Studies; A Short History of Food Studies; Food and History; Food and Anthropology; Food and Culture; Food and Globalization; Food and Power; Food and Belief Systems; Food, Cuisine and Culture; Food and Cuisine; Sociology of Kitchen; Sugar and Culture; Coffee and Culture; Bitter History of Chocolate; Sociology of Eating Out; Veganism, Vegetarianism and Culture; Meatification and Sociology of Eating Meat.

  • Info on the Institution
  • Name and Adress
  • Academic Calendar
  • Academic Authorities
  • General Description
  • List of Programmes Offered
  • General Admission Requirements
  • Recognition of Prior Learning
  • Registration Procedures
  • ECTS Credit Allocation
  • Academic Guidance
  • Info on Degree Programmes
  • Doctorate Degree / Proficieny in Arts
  • Master's Degree
  • Bachelor's Degree
  • Associate Degree
  • Open&Distance Education
  • Info for Students
  • Cost of living
  • Accommodation
  • Meals
  • Medical Facilities
  • Facilities for Special Needs Students
  • Insurance
  • Financial Support for Students
  • Student Affairs Office
  • Info for Students
  • Learning Facilities
  • International Programmes
  • Practical Information for Mobile Students
  • Language courses
  • Internships
  • Sports and Leisure Facilities
  • Student Associations