| Ders Dili |
Türkçe |
| Ders Türü |
Mesleki Seçmeli Dersler |
| Öğretim Elemanları |
PROF. DR. ÇİĞDEM KARA |
| Dersin Veriliş Biçimi |
Yüz yüze |
| Dersin Önkoşulları |
Ön koşul bulunmamaktadır. |
| Önerilen Dersler |
SOS355 Yemek Sosyolojisi ve EDB373 Türk Halkbilimine Giriş |
| Okuma Listesi |
Douglas, Mary. Saflık ve Tehlike. çev. E.Ayhan. İstanbul: Metis, 2007.; Glassie, Henry. Material Culture. Bloomington: Indiana University, 1999.; Kılıç, A.Y. vd. (2003) ; Koşay, Hamit Zübeyir – Ülkücan, Akile. Anadolu Yemekleri. Bir Ağız Ekmek: Eskişehir Geleneksel Yemek Kültürü 1-2. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.; Nahya, Z.Nilüfer (Ed.). Şehir ve Mutfak Kültür. Anlara: Ürün.; Civitello, L. (2019). Mutfak ve Kültür. (Çev.) Z.N. Nahya ve S. Örnek. Ankara: Bilim ve Sanat.; Güllü, M. ve Karagöz, Ş. (2020). Türk Mutfak Kültüründe Geleneksel Besin Saklama Yöntemleri. Ankara: Detay.; Erginer, Gürbüz. Kurban. İstanbul: YKY, 1997. |
| Değerlendirme |
1 ara sınav, 1 final |
| Staj & Uygulama |
Staj yoktur. |
| Katalog İçeriği |
Grup Kimliği ve Yemek Kültürü: Yerel, Bölgesel, Toplumsal tabaka, Toplumsal cinsiyet, Yaş grupları; Yiyecek Malzemelerini Elde Etme: Yiyecek elde etme stratejileri, Yerel gıdalar, Yenilebilir yabani otlar, Pazar ve marketler; Yemeği Hazırlamak: Hane içi iş bölümü, Aşçılar, Kışlık yiyecek saklama teknikleri; Mekanlar: Pişirme, Saklama ve yeme mekanları, Pişirme teknikleri, Maddi kültür ürünleri; Yemeğin Tüketimi: Sağlık, Gösterişçi tüketim, Dayanışma, Tabu; Tören Yemekleri: Geçiş dönemleri, Mevsimsel ve dini bayramlar; İsrafı Önleme: Bütünüyle tüketmek, Yeniden kullanma; Açlık. |