Anadolu Üniversitesi Anadolu Üniversitesi
  • Kurumsal
  • Akademik Programlar
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Türkçe
    • Türkçe Türkçe
    • İngilizce İngilizce
Program Profili Kabul ve Kayıt Koşulları Yeterlilik Koşulları ve Kuralları Önceki Öğrenmenin Tanınması Öğretim Elemanları Bölüm Bşk. ve AKTS Koord. Alan Yeterlilikleri Program Yeterlilikleri (Çıktıları) Dersler - AKTS Kredileri Alan & Prog. Yeterlilik İlişkileri Ders - Prog. Yeterlilik İlişkileri Ölçme ve Değerlendirme Mezuniyet Koşulları Üst Derece Programlarına Geçiş İstihdam Olanakları
  • Edebiyat Fakültesi
  • Sosyoloji Bölümü
  • Dersler - AKTS Kredileri
  • Yemek Sosyolojisi
  • Tanıtım
  • Tanıtım
  • İçerik
  • Öğrenme Çıktıları
  • Öğretim Yöntem ve Teknikleri
  • Program Çıktılarına Katkısı
  • Ölçme ve Değerlendirme

Ders Adı Ders Kodu Zorunlu/Seçmeli Teori + Uygulama AKTS
Yemek Sosyolojisi SOS355 V.YARIYIL 3+0 4.5
Ders Dili Türkçe
Ders Türü Mesleki Seçmeli Dersler
Öğretim Elemanları DOÇ. DR. ERHAN AKARÇAY
Dersin Veriliş Biçimi Bu ders sadece yüz yüze eğitim şeklinde yürütülmektedir.
Dersin Önkoşulları Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır.
Önerilen Dersler Bu dersi alan öğrenciler için önerilen ders bulunmamaktadır.    
Okuma Listesi Adams, Carol J. (2010) Etin Cinsel Politikası, (Çev. G. Tezcan & M. E. Boyacıoğlu), İstanbul: Ayrıntı Yayınları Beardsworth, A., Keil, T. (2012) Yemek Sosyolojisi: Yemek ve Toplum Çalışmasına Davet, (Çev. Abdulbaki Dede), Ankara: Phoenix Yayınevi. Holt-Gimenez, E. (2020) Bir Gurmenin Kapitalizm Rehberi, (Çev. Ayşenur Kör), Ankara: Efil Yayınevi.Ichijo, A. & Ranta, R. (2018) Yemek ve Ulusal Kimlik, İstanbul: Ayrıntı Yayınları. İnce, Şengül (2016) İki Kadın Bir Mutfak: Kadınlararası İktidar İlişkileri, Moment Dergi, 2015, 2(2): 135-156. Fridell, G. (2017). Kahve, İstanbul: Vivo Yayınları. Karaosmanoğlu, D. (2017) Yemek çalışmalarından izler, Yemekle Devriâlem içinde, İstanbul: Kitap Yayınevi. Koç, M. (2013). Küresel Gıda Düzeni, Ankara: NotaBene Yayınları. Mintz, Sidney W. (1985) Şeker ve Güç, (Çev. Şükrü Alpagut), İstanbul: Kabalcı Yayınevi.Montanari, M. (2018). Kıtlık ve Bolluk: Avrupa’da Yemeğin Tarihi, Ankara: Nika Yayınevi. Off, C. 2008). Acı Çikolata, İstanbul: İletişim Yayınları.Ritzer, G. (1998). Toplumun McDonaldlaştırılması: Çağdaş Toplum Yaşamının Değişen Karakteri Üzerine Bir İnceleme, (Çev. Şen Süer Kaya), İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Schlosser, E. (2004 [2001]). Hamburger Cumhuriyeti: Amerikan Fast Food Kültürünün Karanlık Yüzü, (Çev. Hayrullah Doğan), İstanbul: Metis Yayınları. Scholliers, P. (2008). Yenilik ve gelenek: gastronominin önündeki yeni ufuk. Yemek: Damak Tadının Tarihi içinde, Haz. Paul Freedman, (Çev. Nurettin Elhüseyni), İstanbul: Oğlak Yayıncılık.Yenal, N. Z. (1996). “Bir Araştırma Alanı Olarak Yeme-İçmenin Tarihi ve Sosyolojisi”, Toplum ve Bilim 71, Kış.
Değerlendirme 1 Ara Sınav (Yazılı Sınav), 1 Final (Yazılı Sınav); Başarı ölçütü 50 puandır.  
Staj & Uygulama Bu ders için uygun değildir.
Katalog İçeriği Yemek Çalışmaları; Yemek Sosyolojisi; Yemek Çalışmalarının Tarihsel Gelişimi; Yemeğe İlişkin Kuramsal Perspektifler; Uygarlaşma ve Yemek Kültürü; Yemek, Mutfak ve Kültür; Yemek ve Küreselleşme; Bir Meta Olarak Yemek; Şekerin Antropolojisi ve Yemek Kültürü; Kahvenin ve Çikolatanın Acı Tarihi; Sağlıklı Beslenme ve Yemek; Beden ve Yemek İlişkisi; Dışarıda Yemek Sosyolojisi; Toplumsal Sınıf, Eşitsizlikler ve Yemek; Yemek ve Ulusal Kimlik; Bir Mekân Olarak Mutfak; Mutfak Sosyolojisi; Yemek Hareketleri; Etin ve Et Yemenin Toplumsal Kökenleri: Veganlık.

  • Kurumsal
  • İsim ve Adres
  • Akademik Takvim
  • Yönetim Kadrosu
  • Kurum Hakkında
  • Akademik Programlar
  • Genel Kabul Şartları
  • Önceki Öğrenmenin Tanınması
  • Kayıt İşlemleri
  • AKTS Kredi Sistemi
  • Akademik Danışmanlık
  • Akademik Programlar
  • Doktora / Sanatta Yeterlik
  • Yüksek Lisans
  • Lisans
  • Önlisans
  • Açık ve Uzaktan Eğitim Sistemi
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Şehirde Yaşam
  • Konaklama
  • Beslenme Olanakları
  • Tıbbi Olanaklar
  • Engelli Öğrenci Olanakları
  • Sigorta
  • Maddi Destek
  • Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Öğrenim Olanakları
  • Uluslararası Programlar
  • Değişim Öğrencileri için Pratik Bilgiler
  • Dil Kursları
  • Staj
  • Sosyal Yaşam ve Spor Olanakları
  • Öğrenci Kulüpleri