Ders Dili |
Türkçe |
Ders Türü |
Zorunlu Dersler |
Öğretim Elemanları |
ÖĞR. GÖR. ESRA ZIVALI BİLGİN |
Dersin Veriliş Biçimi |
Bu ders sadece yüz yüze öğretim şeklinde yürütülmektedir. |
Dersin Önkoşulları |
Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır. |
Önerilen Dersler |
Bu ders için önerilen farklı bir ders bulunmamaktadır. |
Okuma Listesi |
Bode, W.K.H. & Leto, M.J. (1984). Classical Food Preparation and Presentation. London: Batsford Academic and Educational.Dornenburg, Andrew; Page, Karen (1996): Culinary Artistry: New York, NY: John Wiley &Eryılmaz, Leman C. Yemek Pişirme. Remzi KitabeviForrest, Beth, Zhen, Willa ve Costura, Maureen. (2015). Introduction to Gastronomy. University Readers.Güldemir, Osman ve Akarçay, Erhan. (1-3 Aralık 2016). Koca Ustadan Issız Adama Aşçılık Mesleğinin Değişimi. VIII Ulusal Sosyoloji Kongresi. ODTÜ, Ankara.Gürman, Ülker. Yemek Pişirme Teknikleri ve Uygulaması. MEB Yayınları.Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık.Larousse Gastronomique. Oğlak Yayınları.Mutfak Sırları-Dünya Mutfaklarından Tecrübeler-Doğru Araç Gereç Seçimi-Tarifler, Chuck Williams (Editör), NTV Yayınları.Page, E. & Kingsford, P.(1971). The Master Chefs. London: Edward Arnold.Pişirme Yöntemleri ve Teknikleri I-II, Ayhan Gökdemir, Detay Yayıncılık. Pişirme Yöntemleri, Nevzat Eraslan, Detay Yayıncılık.Symons, M. (2001). A History of Cooks and Cooking. Devon: Prospect Books. The Professional Chef 9e, Culinary Institute of America (CIA), John Wiley & Sons. Inc.Usta, Necip. Türk Mutfak Sanatı, Remzi Kitabevi, İstanbul.Yemek Pişirme - Teknikleri. Leman Cılızoğlu Eryılmaz. Remzi Kitabevi.Temel Mutfak Teknikleri. (2016). Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları.Halıcı, Nevin. (2013). Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü, İstanbul: Oğlak Yayıncılık: 140.Robuchon, J. (2005). Larousse Gastronomique. Paris, İstanbul: Oğlak YayınlarıSinclair, C. (2005). Dictionary of Food International Food and Cooking Terms from A to Z. (2th Edition), London: A & C Black PublishersThe Culinary Institute of America. Techniques of Healthy Cooking. (4th Edition). America: Johnson & WalesBaysal, Ayşe. Beslenme Kültürümüz. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.Baysal, Ayşe. Beslenme. Ankara: Hatiboğlu Basım ve Yayım. |
Değerlendirme |
1 Ara Sınav (30), 1 Ödev (30), 1 Final (40)Ara Sınav ve Final sınavı çoktan seçmeli, boşluk doldurmalı, eşleştirmeli sorular ile yapılmaktadır. Ödev kapsamında öğrencinin Temel Mutfak Uygulamalarının teorik kısmına yönelik hazırladığı rapor doğrultusunda değerlendirme yapılmaktadır. |
Staj & Uygulama |
Bu ders kapsamında öğrenciler ile mutfak çalışmalarına ait temel teorik bilgilendirmeler yapılmaktadır. |
Katalog İçeriği |
Mutfağın ve Mutfakta Kullanılan Tekniklerin Genel Tanıtımı, Mutfak araç ve gereçleri, Mutfak Kuralları; Kılık, Kıyafet, İletişim, Bireysel ve Örgütsel Sahip Olunması Gereken Özellikler, Mutfakta Ön Hazırlık, Doğrama Yöntemleri, Pişirme Yöntemleri ve Teknikleri, Et suları ve kemik suları, Sebze ve Meyveler, Kırmızı Et, Kümes Hayvanları ve Deniz Ürünleri, Kırmızı Et, Kümes Hayvanları ve Deniz Ürünleri, Kurubaklagil ve Tahıllar, Yumurta ve Patates garnitürleri, Temel Hamur Çeşitleri, Mutfak Servisi ile İlgili Temel Konular |