Anadolu Üniversitesi Anadolu Üniversitesi
  • Kurumsal
  • Akademik Programlar
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Türkçe
    • Türkçe Türkçe
    • İngilizce İngilizce
Program Profili Kabul ve Kayıt Koşulları Yeterlilik Koşulları ve Kuralları Önceki Öğrenmenin Tanınması Öğretim Elemanları Bölüm Bşk. ve AKTS Koord. Alan Yeterlilikleri Program Yeterlilikleri (Çıktıları) Dersler - AKTS Kredileri Alan & Prog. Yeterlilik İlişkileri Ders - Prog. Yeterlilik İlişkileri Ölçme ve Değerlendirme Mezuniyet Koşulları Üst Derece Programlarına Geçiş İstihdam Olanakları
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı (Tezli YL)
  • Dersler - AKTS Kredileri
  • Osmanlı Mutfağı Araştırmaları
  • Tanıtım
  • Tanıtım
  • İçerik
  • Öğrenme Çıktıları
  • Öğretim Yöntem ve Teknikleri
  • Program Çıktılarına Katkısı
  • Ölçme ve Değerlendirme

Ders Adı Ders Kodu Zorunlu/Seçmeli Teori + Uygulama AKTS
Osmanlı Mutfağı Araştırmaları GMS514 II.YARIYIL 3+0 6.0
Ders Dili Türkçe
Ders Türü Seçmeli Dersler
Öğretim Elemanları DOÇ. DR. OSMAN GÜLDEMİR
Dersin Veriliş Biçimi Bu ders sadece yüz yüze öğretim şeklinde yürütülmektedir.
Dersin Önkoşulları Bu dersin önkoşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır.
Önerilen Dersler ---
Okuma Listesi Efendi, Turabi. (2005). Osmanlı Mutfağı. (Çev: Altay İ. Aktürk). Dönence Basım. Halıcı, Feyzi (Editör). (1986). Birinci Milletlerarası Yemek Kongresi. 25-30 Eylül 1986. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.Halıcı, Feyzi (Editör). (1988). İkinci Milletlerarası Yemek Kongresi. 3-10 Eylül 1988. Konya Kültür ve Turizm Vakfı Yayını.Halıcı, Feyzi (Editör). (1990). Üçüncü Milletlerarası Yemek Kongresi. 7 - 12 Eylül 1990. Konya: Kültür ve Turizm Vakfı Yayını.Halıcı, Feyzi (Editör). (1992a). Dördüncü Milletlerarası Yemek Kongresi. 3 - 6 Eylül 1992. Konya Kültür ve Turizm Vakfı Yayını.Halıcı, Feyzi (Editör). (1994). Beşinci Milletlerarası Yemek Kongresi. 1-3 Eylül 1994. Atatürk Kültür Merkezi Yayınları.Halıcı, Feyzi (Hazırlayan). (1982). Geleneksel Türk Yemekleri ve Beslenme. Konya: Turizm Derneği Yayınları.Halıcı, Feyzi. (1992b). Ali Eşref Dede’nin Yemek Risalesi. Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi Yayını: 62.Halıcı, Nevin. (2000). Ottoman Cuisine. The Ottoman-Turkish Civilisation, IV, 93-103. Ankara: Yeni Türkiye.Halıcı, Nevin. (2009). Türk Mutfağı. İstanbul: Oğlak Yayıncılık.Kadri, Hüseyin Kâzım. (1928). Türk Lugatı (Cilt I-IV). İstanbul: Devlet Matbaası.Kanar, Mehmet. (2005). Etimolojik Osmanlı Türkçesi Sözlüğü. İstanbul: Derin Yayınları.Kanar, Mehmet. (2008). Farsça Türkçe Sözlük. İstanbul: Say Yayıncılık.Kut, Günay. (1997). Melceü’t Tabbâhîn üzerine. (Haz: Cüneyt Kut). Melceü’t Tabbâhîn (Aşçıların Sığınağı). İstanbul: Duran Ofset, 7-13.Nazimâ, Ali., Reşad, Faik., Birinci, Necat., Yetiş, Kâzım., Andı, Fatih., Ülgen, Erol., Sağlam, Nuri ve Çoruk ve Ali Şükrü. (2002). Mükemmel Osmanlı Lügati. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları: 802.Ögel, Bahaeddin. (1978). Türk Kültür Tarihine Giriş (4. cilt: Türklerde Yemek Kültürü). Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.Rado, Şevket (Editör). (T.y.). Büyük Türk Sözlüğü. İstanbul: Hayat Yayınları.Roden, Claudia. (2007). Arabesque: a taste of Morocco, Turkey, and Lebanon. China: Alfred A. Knopf.Sakaoğlu, Necdet. (2006). Eski Mutfak Kültürümüzün Kaynakları. (Editöler: Suraiya Faroqhi, Christoph K. Neumann). Soframız Nur Hanemiz Mamur Osmanlı Maddi Kültüründe Yemek ve Barınak. İstanbul: Kitap Yayınevi, 33-45.Samancı, Özge ve Croxford, Sharon. (2006). XIX. Yüzyıl İstanbul Mutfağı (2. baskı). İstanbul: Medyatik Yayınları. Sarı, Mevlüt. (1980). El-mevârid, Arapça-Türkçe Lûgat. İstanbul: Bahar Yayınları.Sefercioğlu, Nejat (Hazırlayan). (1985). Türk Yemekleri (XVIII. Yüzyıla Ait Yazma Bir Yemek Risâlesi). Ankara: Feryal Basımevi.Şavkay, Tuğrul. (2000). Osmanlı Mutfağı. İstanbul: Şekerbank T.A.Ş. Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve Radikal Gazetesi.Şenyapılı, Önder. (2010). Damakta Kalan Tatların Akılda Kalan Adları “Yiyecek ve İçecek Adarının Öyküleri” (2. Baskı). Ankara: Odtü Yayıncılık.Ünver, Süheyl. (1948). Tarihte 50 Türk Yemeği I. İstanbul: İstanbul Üniversitesi, Tıb Tarihi Enstitüsü, No: 39.Ünver, Süheyl. (1952). Fatih Devri Yemekleri. İstanbul: T.C. İstanbul Üniversitesi, Tıp Tarihi Enstitüsü.Yeğin, Abdullah., Badıllı, Abdulkadir., İsmail, Hekimoğlu. ve Çalım, İlham. (1981). Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Büyük Lûgat (A-L). İstanbul: Turdav Ofset.Yerasimos, Marianna. (2002). 500 Yıllık Osmanlı Yemek Kültürü. İstanbul: Boyut Kitapları.Türk Mutfağı Sempozyumu Bildirileri (TMSB). (1982). 31 Ekim-1 Kasım 1981. Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.Güldemir, Osman ve Işık, Nermin. (14-15 Ekim 2010). Tatlara Tat Katan Kabuk: Tarçın (Osmanlı Mutfağındaki Yeri). 1. Uluslararası Osmanlı Mutfak Kültürü Sempozyumu. Bilecik University. Bilecik.
Değerlendirme Ödev @Ödev `Osmanlı mutfağı konulu ufak bir araştırma ödevi yapılmaktadır.
Staj & Uygulama Osmanlı mutfağı araştırması yapılmaktadır.
Katalog İçeriği Osmanlı mutfak kültürüne dair yazma eserler; Osmanlı mutfak kültürü basma eserler; Osmanlı mutfağı odaklı makaleler; Osmanlı mutfağı odaklı bildiriler; Osmanlı mutfak kültürü çalışmalarında konular; Osmanlı mutfak kültürü çalışmalarında yöntem; Osmanlı mutfak kültürü çalışmalarında dil ve üslup; Osmanlı mutfak kültürü çalışmalarında raporlaştırma; Osmanlı mutfak kültürü çalışma örnekleri; Osmanlı mutfağı odaklı çalışma sunumu

  • Kurumsal
  • İsim ve Adres
  • Akademik Takvim
  • Yönetim Kadrosu
  • Kurum Hakkında
  • Akademik Programlar
  • Genel Kabul Şartları
  • Önceki Öğrenmenin Tanınması
  • Kayıt İşlemleri
  • AKTS Kredi Sistemi
  • Akademik Danışmanlık
  • Akademik Programlar
  • Doktora / Sanatta Yeterlik
  • Yüksek Lisans
  • Lisans
  • Önlisans
  • Açık ve Uzaktan Eğitim Sistemi
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Şehirde Yaşam
  • Konaklama
  • Beslenme Olanakları
  • Tıbbi Olanaklar
  • Engelli Öğrenci Olanakları
  • Sigorta
  • Maddi Destek
  • Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Öğrenim Olanakları
  • Uluslararası Programlar
  • Değişim Öğrencileri için Pratik Bilgiler
  • Dil Kursları
  • Staj
  • Sosyal Yaşam ve Spor Olanakları
  • Öğrenci Kulüpleri