Anadolu Info Package Anadolu Info Package
  • Info on the Institution
  • Info on Degree Programmes
  • Info for Students
  • Turkish
    • Turkish Turkish
    • English English
Profile of the Programme Specific Admission Requirements Qualification Requirements and Regulations Recognition of Prior Learning Educational Staff Programme Director & ECTS Coord. Field Qualifications Key Learning Outcomes Course Structure Diagram with Credits Matrix of Program Outcomes&Field Qualifications Matrix of Course& Program Qualifications Examination Regulations, Assessment and Grading Graduation Requirements Access to Further Studies Occupational Profiles of Graduates
  • Graduate School
  • Department of Gastronomy and Culinary Arts
  • Program in Gastronomy and Culinary Arts
  • Course Structure Diagram with Credits
  • Research On Ottoman Cuisine
  • Description
  • Description
  • Content
  • Learning Outcomes
  • Learning Activities and Teaching Methods
  • Course's Contribution to Prog.
  • Assessment Methods

Course Title Code Compulsory/Elective Laboratory + Practice ECTS
Research On Ottoman Cuisine GMS514 II. SEMESTER 3+0 6.0
Language of Instruction Türkçe
Course Type Elective Courses
Course Instructor(s) DOÇ. DR. OSMAN GÜLDEMİR
Mode of Delivery This course is conducted only in the form of face to face teaching.
Prerequisites There is no prerequisite or co-requisite for this course.
Courses Recomended ---
Recommended Reading List Efendi, Turabi. (2005). Osmanlı Mutfağı. (Çev: Altay İ. Aktürk). Dönence Basım. Halıcı, Feyzi (Editör). (1986). Birinci Milletlerarası Yemek Kongresi. 25-30 Eylül 1986. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.Halıcı, Feyzi (Editör). (1988). İkinci Milletlerarası Yemek Kongresi. 3-10 Eylül 1988. Konya Kültür ve Turizm Vakfı Yayını.Halıcı, Feyzi (Editör). (1990). Üçüncü Milletlerarası Yemek Kongresi. 7 - 12 Eylül 1990. Konya: Kültür ve Turizm Vakfı Yayını.Halıcı, Feyzi (Editör). (1992a). Dördüncü Milletlerarası Yemek Kongresi. 3 - 6 Eylül 1992. Konya Kültür ve Turizm Vakfı Yayını.Halıcı, Feyzi (Editör). (1994). Beşinci Milletlerarası Yemek Kongresi. 1-3 Eylül 1994. Atatürk Kültür Merkezi Yayınları.Halıcı, Feyzi (Hazırlayan). (1982). Geleneksel Türk Yemekleri ve Beslenme. Konya: Turizm Derneği Yayınları.Halıcı, Feyzi. (1992b). Ali Eşref Dede’nin Yemek Risalesi. Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi Yayını: 62.Halıcı, Nevin. (2000). Ottoman Cuisine. The Ottoman-Turkish Civilisation, IV, 93-103. Ankara: Yeni Türkiye.Halıcı, Nevin. (2009). Türk Mutfağı. İstanbul: Oğlak Yayıncılık.Kadri, Hüseyin Kâzım. (1928). Türk Lugatı (Cilt I-IV). İstanbul: Devlet Matbaası.Kanar, Mehmet. (2005). Etimolojik Osmanlı Türkçesi Sözlüğü. İstanbul: Derin Yayınları.Kanar, Mehmet. (2008). Farsça Türkçe Sözlük. İstanbul: Say Yayıncılık.Kut, Günay. (1997). Melceü’t Tabbâhîn üzerine. (Haz: Cüneyt Kut). Melceü’t Tabbâhîn (Aşçıların Sığınağı). İstanbul: Duran Ofset, 7-13.Nazimâ, Ali., Reşad, Faik., Birinci, Necat., Yetiş, Kâzım., Andı, Fatih., Ülgen, Erol., Sağlam, Nuri ve Çoruk ve Ali Şükrü. (2002). Mükemmel Osmanlı Lügati. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları: 802.Ögel, Bahaeddin. (1978). Türk Kültür Tarihine Giriş (4. cilt: Türklerde Yemek Kültürü). Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.Rado, Şevket (Editör). (T.y.). Büyük Türk Sözlüğü. İstanbul: Hayat Yayınları.Roden, Claudia. (2007). Arabesque: a taste of Morocco, Turkey, and Lebanon. China: Alfred A. Knopf.Sakaoğlu, Necdet. (2006). Eski Mutfak Kültürümüzün Kaynakları. (Editöler: Suraiya Faroqhi, Christoph K. Neumann). Soframız Nur Hanemiz Mamur Osmanlı Maddi Kültüründe Yemek ve Barınak. İstanbul: Kitap Yayınevi, 33-45.Samancı, Özge ve Croxford, Sharon. (2006). XIX. Yüzyıl İstanbul Mutfağı (2. baskı). İstanbul: Medyatik Yayınları. Sarı, Mevlüt. (1980). El-mevârid, Arapça-Türkçe Lûgat. İstanbul: Bahar Yayınları.Sefercioğlu, Nejat (Hazırlayan). (1985). Türk Yemekleri (XVIII. Yüzyıla Ait Yazma Bir Yemek Risâlesi). Ankara: Feryal Basımevi.Şavkay, Tuğrul. (2000). Osmanlı Mutfağı. İstanbul: Şekerbank T.A.Ş. Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve Radikal Gazetesi.Şenyapılı, Önder. (2010). Damakta Kalan Tatların Akılda Kalan Adları “Yiyecek ve İçecek Adarının Öyküleri” (2. Baskı). Ankara: Odtü Yayıncılık.Ünver, Süheyl. (1948). Tarihte 50 Türk Yemeği I. İstanbul: İstanbul Üniversitesi, Tıb Tarihi Enstitüsü, No: 39.Ünver, Süheyl. (1952). Fatih Devri Yemekleri. İstanbul: T.C. İstanbul Üniversitesi, Tıp Tarihi Enstitüsü.Yeğin, Abdullah., Badıllı, Abdulkadir., İsmail, Hekimoğlu. ve Çalım, İlham. (1981). Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Büyük Lûgat (A-L). İstanbul: Turdav Ofset.Yerasimos, Marianna. (2002). 500 Yıllık Osmanlı Yemek Kültürü. İstanbul: Boyut Kitapları.Türk Mutfağı Sempozyumu Bildirileri (TMSB). (1982). 31 Ekim-1 Kasım 1981. Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.Güldemir, Osman ve Işık, Nermin. (14-15 Ekim 2010). Tatlara Tat Katan Kabuk: Tarçın (Osmanlı Mutfağındaki Yeri). 1. Uluslararası Osmanlı Mutfak Kültürü Sempozyumu. Bilecik University. Bilecik.
Assessment methods and criteria Assignment 40%Assignment 60%A small research assignment on Ottoman cuisine is underway.
Work Placement Ottoman cuisine research is carried out.
Catalog Content Ottoman cuisine manuscripts; Ottoman cuisine printed books; Articles that include Ottoman cuisine; Papers that include Ottoman cuisine; Subjects on Ottoman cuisine studies; Method on Ottoman cuisine studies; Language and writing style on Ottoman cuisine studies; Reporting on Ottoman cuisine studies; Examples for Ottoman cuisine studies; Presenting the study on Ottoman cuisine

  • Info on the Institution
  • Name and Adress
  • Academic Calendar
  • Academic Authorities
  • General Description
  • List of Programmes Offered
  • General Admission Requirements
  • Recognition of Prior Learning
  • Registration Procedures
  • ECTS Credit Allocation
  • Academic Guidance
  • Info on Degree Programmes
  • Doctorate Degree / Proficieny in Arts
  • Master's Degree
  • Bachelor's Degree
  • Associate Degree
  • Open&Distance Education
  • Info for Students
  • Cost of living
  • Accommodation
  • Meals
  • Medical Facilities
  • Facilities for Special Needs Students
  • Insurance
  • Financial Support for Students
  • Student Affairs Office
  • Info for Students
  • Learning Facilities
  • International Programmes
  • Practical Information for Mobile Students
  • Language courses
  • Internships
  • Sports and Leisure Facilities
  • Student Associations