Ders Dili |
Türkçe |
Ders Türü |
Zorunlu Dersler |
Öğretim Elemanları |
DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÖNEY |
Dersin Veriliş Biçimi |
Bu ders sadece yüz yüze öğretim şeklinde yürütülmektedir. |
Dersin Önkoşulları |
Bu dersin önkoşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır. |
Önerilen Dersler |
Bu ders için önerilen ders bulunmamaktadır. |
Okuma Listesi |
Belge, Murat. Tarih Boyunca Yemek Kültürü. İletişim Yayınları.Freedman, Paul. Yemek: Damak Tadının Tarihi. İstanbul: Oğlak Yayınevi.Gürsoy, Deniz. Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz. İstanbul: Oğlak Yayınları.Işın, Priscilla Mary, Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, 2018.Koşay, Hamit Zübeyr ve Ülkücan, Adile. Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı. İstanbul: Çiya Yayınları.Montarani, Massimo. Avrupa\\\\\\\'da Yemeğin Tarihi. Intermedia Yayınları.Naskali, Emine Gürsoy. Türk Kahvesi Kitabı. İstanbul: Kitabevi.Tez, Zeki. Lezzetin tarihi: geçmişten bugüne yiyecek, içecek ve keyif vericiler. İstanbul: Hayykitap.Tezcan, Mahmut. Türk Yemek Antropolojisi Yazıları. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.Uhri, Ahmet. Boğaz derdi: arkeolojik, arkeobotanik, tarihsel ve etimolojik veriler ışığında tarım ve beslenmenin kültür tarihi. Ege Yayınları. |
Değerlendirme |
Ara Sınav @Dönem Sonu Sınavı `Sınavlarda çoktan seçmeli, boşluk doldurmalı, eşleştirmeli ve açık uçlu sorular bulunmaktadır. |
Staj & Uygulama |
Bu ders için staj veya uygulama yoktur. |
Katalog İçeriği |
İlk İnsanlarda Beslenme; Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri; Mezopotamya Mutfağı; Antik Dönem Mutfağı: Eski Yunan Mutfağı, Roma Mutfağı; Mısır Mutfağı, Uzakdoğu Mutfağı; Orta Çağ ve Rönesans Döneminde Mutfak Kültürü: Orta Çağ Avrupa Mutfağı, Bizans Mutfak Kültürü, Orta Çağ Arap Mutfak Kültürü, Abbasi Mutfağı, Anadolu Selçuklu Mutfağı, Amerika’nın Keşfi, Rönesans İtalyan Mutfağı; Modern Çağda Fransız Mutfağının Gelişimi; Endüstri Devrimi ve Mutfaklara Etkisi; Gastronomide Yeni Akımlar; Çeşitli Yiyecek ve İçeceklerin Mutfak Tarihi ve Kültüründeki Yeri ve Önemi. |