Language of Instruction |
Türkçe |
Course Type |
Required Courses |
Course Instructor(s) |
DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÖNEY |
Mode of Delivery |
This course is conducted only in the form of face to face teaching. |
Prerequisites |
There is no prerequisite or co-requisite for this course. |
Courses Recomended |
There are no other courses recommended for this course. |
Recommended Reading List |
Belge, Murat. Tarih Boyunca Yemek Kültürü. İletişim Yayınları.Freedman, Paul. Yemek: Damak Tadının Tarihi. İstanbul: Oğlak Yayınevi.Gürsoy, Deniz. Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz. İstanbul: Oğlak Yayınları.Işın, Priscilla Mary, Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, 2018.Koşay, Hamit Zübeyr ve Ülkücan, Adile. Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı. İstanbul: Çiya Yayınları.Montarani, Massimo. Avrupa\\\\\\\'da Yemeğin Tarihi. Intermedia Yayınları.Naskali, Emine Gürsoy. Türk Kahvesi Kitabı. İstanbul: Kitabevi.Tez, Zeki. Lezzetin tarihi: geçmişten bugüne yiyecek, içecek ve keyif vericiler. İstanbul: Hayykitap.Tezcan, Mahmut. Türk Yemek Antropolojisi Yazıları. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.Uhri, Ahmet. Boğaz derdi: arkeolojik, arkeobotanik, tarihsel ve etimolojik veriler ışığında tarım ve beslenmenin kültür tarihi. Ege Yayınları. |
Assessment methods and criteria |
Midterm Exam 40%Final 60%In the exams, there are multiple choice, gap filling, matching, and open-ended questions. |
Work Placement |
There is no internship or practice for this course. |
Catalog Content |
Nutrition in Early Humans; Origins of Anatolian Culinary Culture; Mesopotamian Cuisine; Ancient Cuisine: Ancient Greek Cuisine, Roman Cuisine; Egyptian Cuisine, Far Eastern Cuisine; Culinary Culture in the Middle Ages and the Renaissance: Medieval European Cuisine, Byzantine Culinary Culture, Medieval Arab Culinary Culture, Abbasid Cuisine, Anatolian Seljuk Cuisine, Discovery of America, Renaissance Italian Cuisine; Development of French Cuisine in the Modern Era; Industrial Revolution and Its Effect on Kitchens; New Trends in Gastronomy; The Place and Importance of Various Foods and Beverages in Culinary History and Culture. |