Language of Instruction |
Türkçe |
Course Type |
Required Courses |
Course Instructor(s) |
ÖĞR. GÖR. DR. EMRAH YILDIZ |
Mode of Delivery |
This course is conducted only in the form of face to face teaching. |
Prerequisites |
There is no prerequisite or co-requisite for this course. |
Courses Recomended |
There is no recommended optional course component for this course. |
Recommended Reading List |
Baysal, Ayşe. Beslenme Kültürümüz. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.Baysal, Ayşe. Beslenme. Ankara: Hatiboğlu Basım ve Yayım.Bober, Phyllis (1999): Art, Culture, and Cuisine: Ancient and Medieval Gastronomy. Chicago, USA: University Chicago Press Ltd. Civitello, Linda (2004): Cuisine and Culture: A History of Food and People. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.Freedman, Paul. Yemek: Damak Tadının Tarihi. İstanbul: Oğlak Yayınevi.Güldemir, Osman. (2012). “Yiyecek İçecek Sektörü”. Yiyecek İçecek Yönetimi. Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2607, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1575, ISBN: 978-975-06-1138-4, ss. 2-23.Güldemir, Osman. (2015). “Yiyecek ve İçecek Bölümü Mutfak Planlaması”. Turizm İşletmelerinde Yiyecek-İçecek Yönetimi El Kitabı (Editör: Murat Doğdubay). Ankara: Grafiker Yayınları, ISBN: 978-605-4692-95-8, ss. 101-123.Güldemir, Osman. (2016). “Gelir ve Maliyet Kontrolü”. Yiyecek İçecek Yönetimi. Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3288, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2151, ISBN: 978-975-06-1909-0, ss. 146-173. Güldemir, Osman. (2016). “Üretim ve Servis Süreci”. Yiyecek İçecek Yönetimi (Editörler: Hakan Sezerel ve Murat Doğdubay). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3288, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2151, ISBN: 978-975-06-1909-0, ss. 112-145. Güldemir, Osman. (Haziran 2016). “Matbah, Tabbahin ve Kütüp”. TAFED Matbah, sayı: 1, s. 52-54.http://foodinlife.com.tr/http://istanbuleats.com/ http://osmanguldemir.blogspot.com.tr/http://uktv.co.uk/goodfood/homepage/sid/566http://www.cooksillustrated.com/http://www.copenhagencooking.com/?lang=enhttp://www.gastronomi.com.tr/http://www.ifood.tv/http://www.thekitchn.com/http://www.turizmgazetesi.com/http://www.turkyemekkulturu.info/Mutfak Sırları (Aşçılık Dünyasından Mahrem Maceralar) , Anthony Bourdain, Oğlak Yayınları. |
Assessment methods and criteria |
Midterm Exam 40%Final 60%In the exams, there are multiple choice, gap filling, matching, and open-ended questions. |
Work Placement |
There is no practical work for this course. |
Catalog Content |
General Introduction of the Kitchen and Techniques Used in the Kitchen, Kitchen tools and materials, Kitchen Rules, Dress, Dress, Communication Individual and Organizational Features Must Have, Mice en place (Preparation) in the Kitchen, Basic Knife Cutting Techniques, Cooking Methods and Techniques, Broths and Stocks, Vegetables and Fruits, Meat, Poultry and Seafood, Legumes and Cereals, Egg and Potato Garnishes, Basic Dough Types, Basics of Kitchen Service |