Anadolu Üniversitesi Anadolu Üniversitesi
  • Kurumsal
  • Akademik Programlar
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Türkçe
    • Türkçe Türkçe
    • İngilizce İngilizce
Program Profili Kabul ve Kayıt Koşulları Yeterlilik Koşulları ve Kuralları Önceki Öğrenmenin Tanınması Öğretim Elemanları Bölüm Bşk. ve AKTS Koord. Alan Yeterlilikleri Program Yeterlilikleri (Çıktıları) Dersler - AKTS Kredileri Alan & Prog. Yeterlilik İlişkileri Ders - Prog. Yeterlilik İlişkileri Ölçme ve Değerlendirme Mezuniyet Koşulları Üst Derece Programlarına Geçiş İstihdam Olanakları
  • Eskişehir Meslek Yüksekokulu
  • Otel,Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
  • Aşçılık Programı
  • Dersler - AKTS Kredileri
  • Mutfak Tarihi ve Kültürü
  • Tanıtım
  • Tanıtım
  • İçerik
  • Öğrenme Çıktıları
  • Öğretim Yöntem ve Teknikleri
  • Program Çıktılarına Katkısı
  • Ölçme ve Değerlendirme

Ders Adı Ders Kodu Zorunlu/Seçmeli Teori + Uygulama AKTS
Mutfak Tarihi ve Kültürü AŞÇ122 IV.YARIYIL 2+0 3.0
Ders Dili Türkçe
Ders Türü Zorunlu Dersler
Öğretim Elemanları ÖĞR. GÖR. DİLEK ÜNLÜ
Dersin Veriliş Biçimi Bu ders sadece yüz yüze öğretim şeklinde yürütülmektedir.
Dersin Önkoşulları Bu dersin önkoşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır.
Önerilen Dersler Bu ders için önerilen ders bulunmamaktadır.
Okuma Listesi Belge, Murat. Tarih Boyunca Yemek Kültürü. İletişim Yayınları.Freedman, Paul. Yemek: Damak Tadının Tarihi. İstanbul: Oğlak Yayınevi.Gürsoy, Deniz. Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz. İstanbul: Oğlak Yayınları.Işın, Priscilla Mary, Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi. İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, 2018.Koşay, Hamit Zübeyr ve Ülkücan, Adile. Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı. İstanbul: Çiya Yayınları.Montarani, Massimo. Avrupa\\\\\\\'da Yemeğin Tarihi. Intermedia Yayınları.Naskali, Emine Gürsoy. Türk Kahvesi Kitabı. İstanbul: Kitabevi.Tez, Zeki. Lezzetin tarihi: geçmişten bugüne yiyecek, içecek ve keyif vericiler. İstanbul: Hayykitap.Tezcan, Mahmut. Türk Yemek Antropolojisi Yazıları. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.Uhri, Ahmet. Boğaz derdi: arkeolojik, arkeobotanik, tarihsel ve etimolojik veriler ışığında tarım ve beslenmenin kültür tarihi. Ege Yayınları.
Değerlendirme Ara Sınav @Dönem Sonu Sınavı `Sınavlarda çoktan seçmeli, boşluk doldurmalı, eşleştirmeli ve açık uçlu sorular bulunmaktadır.
Staj & Uygulama Bu ders için staj veya uygulama yoktur.
Katalog İçeriği İlk İnsanlarda Beslenme; Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri; Mezopotamya Mutfağı; Antik Dönem Mutfağı: Eski Yunan Mutfağı, Roma Mutfağı; Mısır Mutfağı, Uzakdoğu Mutfağı; Orta Çağ ve Rönesans Döneminde Mutfak Kültürü: Orta Çağ Avrupa Mutfağı, Bizans Mutfak Kültürü, Orta Çağ Arap Mutfak Kültürü, Abbasi Mutfağı, Anadolu Selçuklu Mutfağı, Amerika’nın Keşfi, Rönesans İtalyan Mutfağı; Modern Çağda Fransız Mutfağının Gelişimi; Endüstri Devrimi ve Mutfaklara Etkisi; Gastronomide Yeni Akımlar; Çeşitli Yiyecek ve İçeceklerin Mutfak Tarihi ve Kültüründeki Yeri ve Önemi.

  • Kurumsal
  • İsim ve Adres
  • Akademik Takvim
  • Yönetim Kadrosu
  • Kurum Hakkında
  • Akademik Programlar
  • Genel Kabul Şartları
  • Önceki Öğrenmenin Tanınması
  • Kayıt İşlemleri
  • AKTS Kredi Sistemi
  • Akademik Danışmanlık
  • Akademik Programlar
  • Doktora / Sanatta Yeterlik
  • Yüksek Lisans
  • Lisans
  • Önlisans
  • Açık ve Uzaktan Eğitim Sistemi
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Şehirde Yaşam
  • Konaklama
  • Beslenme Olanakları
  • Tıbbi Olanaklar
  • Engelli Öğrenci Olanakları
  • Sigorta
  • Maddi Destek
  • Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
  • Öğrenci İçin Bilgi
  • Öğrenim Olanakları
  • Uluslararası Programlar
  • Değişim Öğrencileri için Pratik Bilgiler
  • Dil Kursları
  • Staj
  • Sosyal Yaşam ve Spor Olanakları
  • Öğrenci Kulüpleri